beats by dre cheap

Silazak Objave

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr – (1)
a šta ti misliš šta je noć Kadr? (2)
Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci (3)
meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga,
spuštaju se u njoj zbog odluke svake, (4)
sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.
(Kur`an, sura El-Kadr)

Silazak objave Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem u pećini Hira ima više aspekata.
Objava se dogodila na udaljenom i teško pristupačnom mjestu, a nije se dogodila u veličanstvenom dvorcu! Uzvišeni Allah želi nas podučiti da početak vjere opstoji na snazi razmišljanja i poslanice, a ne na vanjskim i prolaznim stvarima, koje nemaju vrijednosti, osim kod onih koji nemaju razuma i koji razumiju samo ono što je njima dostupno i vidljivo.
Džibril, a.s. je prvi put spustio objavu Poslaniku dok je on bio u pećini. Kada je melek Džibril došao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. sa objavom, čvrsto ga pribivši uz sebe, u tom trenutku i na tom mjestu dotakli su se nebesa i zemlja!
Pećina Hira bijaše mjesto susreta povjerenika nebeskog i vjerovjesnika milosti! U pećini Hira u jedan zrak stopiše se svjetlost nebesa i svjetlost Zemlje!
Ova tijesna pećina je mjesto sa kojeg je potekla najveličanstvenija poslanica upućena ovom čovječanstvu. U njoj su se spojili nebesa i Zemlja i ovaj spoj trajat će punih trideset tri godine, a tragovi tog spoja trajat će do Sudnjeg dana.

Kada su Ebu Bekr i Omer posjetili Ummu Ejmen, Poslanikovu, s.a.v.s. robinju, nakon Poslanikove s.a.v.s. smrti, zatekli su je plačući. Oni pomisliše da Ummu Ejmen plače zbog rastanka sa Allahovim Poslanikom pa joj rekoše:
“Ummu Ejmen, čuvaj sebe, zar ne znaš da je Uzvišeni Allah za Svog Poslanika odabrao ono što je dobro za njega!“

Ummu Ejmen reče: „Ne plačem ja zbog smrti Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Ja znam da je ono što mu je Allah pripremio bolje za njega, već plačem zbog prestanka objave!
Ummu Ejmen je znala vrijednost objave i spoznala je slast spajanja nebesa i zemlje.


Nakon smrti Allahovog Poslanika, s.a.v.s. melek Džibril ne silazi na Zemlju više od jedanput godišnje, i to u noći Kadr. Uzvišeni Allah kaže:
“Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake!“
(Kur`an, El-Kadr, 4 ajet)


Objava je počela tako što je Džibril zagrlio Muhammeda, s.a.v.s. jer zagrljaj je simbol mira i ljubavi. Ovaj zagrljaj je bio i zbog toga što je Allahov Poslanik, s.a.v.s. prethodnih šest mjeseci sanjao istinite snove i trebalo se dogoditi nešto nužno što bi potvrdilo Poslaniku s.a.v.s. da ne spava. Džibril je Poslaniku došao u jednoj od zadnjih deset noći ramazana. Dogodilo se to u noći u kojoj nije bilo mjesečine, ispunjenoj tamom i mrakom.
..............
Stopama Miljenika s.a.v.s. – Amr Halid


[url=http://vrline.blogger.ba/arhiva/2007/06/28#1013383]Silazak objave[/url]

Alejhisselam
http://vrline.blogger.ba
26/09/2007 11:30