www.SlikoMat.com

Alejhisselam

“Ti si (Muhammede), zaista, najljepše ćudi! ” (El-Kalem, 4 ajet)

26.09.2007.

Silazak Objave

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr – (1)
a šta ti misliš šta je noć Kadr? (2)
Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci (3)
meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga,
spuštaju se u njoj zbog odluke svake, (4)
sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.
(Kur`an, sura El-Kadr)

Silazak objave Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem u pećini Hira ima više aspekata.
Objava se dogodila na udaljenom i teško pristupačnom mjestu, a nije se dogodila u veličanstvenom dvorcu! Uzvišeni Allah želi nas podučiti da početak vjere opstoji na snazi razmišljanja i poslanice, a ne na vanjskim i prolaznim stvarima, koje nemaju vrijednosti, osim kod onih koji nemaju razuma i koji razumiju samo ono što je njima dostupno i vidljivo.
Džibril, a.s. je prvi put spustio objavu Poslaniku dok je on bio u pećini. Kada je melek Džibril došao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. sa objavom, čvrsto ga pribivši uz sebe, u tom trenutku i na tom mjestu dotakli su se nebesa i zemlja!
Pećina Hira bijaše mjesto susreta povjerenika nebeskog i vjerovjesnika milosti! U pećini Hira u jedan zrak stopiše se svjetlost nebesa i svjetlost Zemlje!
Ova tijesna pećina je mjesto sa kojeg je potekla najveličanstvenija poslanica upućena ovom čovječanstvu. U njoj su se spojili nebesa i Zemlja i ovaj spoj trajat će punih trideset tri godine, a tragovi tog spoja trajat će do Sudnjeg dana.

Kada su Ebu Bekr i Omer posjetili Ummu Ejmen, Poslanikovu, s.a.v.s. robinju, nakon Poslanikove s.a.v.s. smrti, zatekli su je plačući. Oni pomisliše da Ummu Ejmen plače zbog rastanka sa Allahovim Poslanikom pa joj rekoše:
“Ummu Ejmen, čuvaj sebe, zar ne znaš da je Uzvišeni Allah za Svog Poslanika odabrao ono što je dobro za njega!“

Ummu Ejmen reče: „Ne plačem ja zbog smrti Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Ja znam da je ono što mu je Allah pripremio bolje za njega, već plačem zbog prestanka objave!
Ummu Ejmen je znala vrijednost objave i spoznala je slast spajanja nebesa i zemlje.


Nakon smrti Allahovog Poslanika, s.a.v.s. melek Džibril ne silazi na Zemlju više od jedanput godišnje, i to u noći Kadr. Uzvišeni Allah kaže:
“Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake!“
(Kur`an, El-Kadr, 4 ajet)


Objava je počela tako što je Džibril zagrlio Muhammeda, s.a.v.s. jer zagrljaj je simbol mira i ljubavi. Ovaj zagrljaj je bio i zbog toga što je Allahov Poslanik, s.a.v.s. prethodnih šest mjeseci sanjao istinite snove i trebalo se dogoditi nešto nužno što bi potvrdilo Poslaniku s.a.v.s. da ne spava. Džibril je Poslaniku došao u jednoj od zadnjih deset noći ramazana. Dogodilo se to u noći u kojoj nije bilo mjesečine, ispunjenoj tamom i mrakom.
..............
Stopama Miljenika s.a.v.s. – Amr Halid


Silazak objave

20.09.2007.

Hadis

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim

Ebu Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s. rekao:
Uzvišeni Allah će na Sudnjem danu reći:

 - Čovječe, razbolio sam se a ti me nisi obišao!
 - Gospodaru, kako da Te obiđem kada si Ti Gospodar svjetova?
 - Zar se nije razbolio taj i taj, pa ga nisi obišao? Zar nisi znao, da si njega obišao, da bi Mene našao pored njega?
 
 - Čovječe tražio sam da Me nahraniš pa Me nisi nahranio!
 - Gospodaru, kako da Te nahranim kada si Ti Gospodar svjetova?
 - Zar te nije taj i taj Moj rob molio da ga nahraniš, pa ga nisi nahranio? Zar nisi znao, da si ga nahranio, da bi za to kod Mene našao nagradu?

 - Čovječe, tražio sam da Me napojiš pa Me nisi napojio?
 - Gospodaru kako da Te napojim kada si Ti Gospodar svjetova?
 - Molio te taj i taj Moj rob da ga napojiš pa ga nisi napojio? Zar nisi znao, da si ga napojio, da bi za to našao nagradu kod Mene
?“
(Muslim)

15.09.2007.

Ibadet razmišljanja

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim
Uzvišeni Allah omilio je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, osamljivanje u pećini, gdje je činio ibadet. Na samom početku Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem tragaše za mjestom na kojem bi se mogao osamiti. Razgledao je okolna brda i dođe do pećine Hira.
Dolazak do pećine nije nimalo lahak. Ona je od Harema udaljena tri milje i nalazi se između stijena i brda. Ovo ukazuje Poslanikov,s.a.v.s. trud i zalaganje za odlazak na mjesto sa koga bi čovjek mogao posmatrati nebesa, brda i Kabu.

U pećini je razmišljao o stvorenjima. Noći bi provodio tako razmišljajući. Razmišljanje jača čovjekovo vjerovanje u Stvoritelja. Čovjek u tim trenucima razmišlja o stvaranju, moći i velićini Tvorca.. Čovjek u tim trenucima razmišlja o apsolutnoj Tvorčevoj dominaciji nad ovim Kosmosom i o Njegovoj veličanstvenoj vlasti... ovo je ibadet razmišljanja – ibadet koji se čini srcem i očima, a ne drugim organima..

Poslanikovo osamljivanje nije predstavljalo bježanje od ljudi, već je to bila priprema za nošenje bremena poslanstva. Ibadet razmišljanja jeste da se osoba kratko vrijeme osami, a ne da se u potpunosti povuče i odvoji od ljudi. Naša vjera je vjera suživota i komunikacije sa ljudima. U logici da`ve neprihvatljivo je odvajanje i izbjegavanje ljudi. Uzvišeni Allah nam je odvajanje od ljudi nadoknadio propisujući itikaf u zadnjih deset dana mjeseca ramazana.

Poslanikov ibadet razmišljanja bio je temeljna i finalna priprema za poslanstvo. I Hatidža bi dolazila u pećinu i provodila dva-tri dana uz svog muža. Bila je neprestano uz njega, pa je Allahov Poslanik o njoj rekao:“Najbolja žena je Hatidža!“

Aiša, r.a. je upitna o nekoj situciji iz života Allahovog Poslanika koja je začudila i reče: „ Vidjela sam ga jedne noći kako stoji u namazu i plaće, da mu suze nakvasiše bradu. Zatim je učinio ruku, neprestano plačući, podigao se, učinio sedždu, ponovo se podigao, pa ponovo učinio sedždu i za sve to vrijeme neprestano je plakao. Ostao je plaćući sve dok Bilal ne dođe da prouči ezan za sabah. Tada ga Bilal upita:`Allahov poslaniče, šta te rasplakalo?` Poslanik, s.a.v.s. reče:`Bilale kako da ne plačem kada su mi objavljeni ajeti:
U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene, za one koje i stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju.`Gospodaru naš, Ti nisi ovo uzalud stvorio; hvaljen Ti budi i sačuvaj nas patnje u vatri!`
(Kur`an, Alu Imran, 190-191 ajet)`“


Amir ibn Abdukajas je rekao: “Čuo sam jednog, dvojicu, trojicu i desetericu ashaba kako kažu: `Svjetlo imana (vjere) je u razmišljanju!`“

Hasan el-Basri je rekao: „Jedan sat razmišljanja bolji je od godinu dana dobrovoljnog namaza!
..............
Stopama Miljenika s.a.v.s. – Amr Halid

15.09.2007.

MUBAREK MJESTA U MEKKI (pećina Hira)


vise slika pogledajte na www.znaci.com (galerija fotografija)

12.09.2007.

ElhamdulillahBismillahi-r-Rahmani-r-Rahim

Elhamdulillahi Rabbil alemin..

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova

Elhamdulillah na Svjetlu koje razbija tamu..
Elhamdulillah na uputi srca nasih i dusa
..
Elhamdulillah na dobroti, milosti, opomeni i ljepoti Tvojoj
..
Elhamdulillah na najljepšem daru mjeseca Ramazana, Knjizi savjeta, upute, lijeka za sva srca
..
Elahmdulillah na najboljem uzoru, Tvome miljeniku sallallahu alejhi ve sellem..
Elhamdulillah na snazi smiraja koju osjetimo kad Te spomenemo..
Elhamdulillah El-Alimu, El-Afuvvu, El-Muhji, El-Vedudu, Er-Rahmanu, Er-Rahimu.. mi ne bismo bili na pravom putu da nas Ti nisu uputio...

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN
svim muslimanima i muslimankama,
InšaAllah da ove mubarek dane i noci provedemo u zdravlju, ibadetu, zajedništvu, pomaganju, svakom hajru i dobru,
da nam Allah dž.š. podari Svoju milost, zadovoljstvo, oprost i ljubav na dunjaluku i ahiretu,
amin ja Rabbi

EsSelamu alejkum ve rahmetullahi

04.09.2007.

U SUSRET NAJDRAŽEM GOSTU

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim

Budući da je Ramazan najodaberniji mjesec u godini i da se u njemu dobra djela višestruko nagrađuju, ramazanske dane treba iskoristiti na najbolji mogući naćin.
Ovaj tekst nudi praktične savjete kako to postići, InšaAllah
Muslimani svijeta, pa i BiH, ramazan doživljavaju na poseban način. Više idu u džamiju, klanjaju teraviju, prisustvuju mukabelama i predavanjima, poste, organizuju iftare, itd. Uglavnom, ramazan provedu u posebnoj atmosferi i dožive ga na poseban način. Tako i treba, budući da je `u mjesecu ramazanu objavljen Kur`an` (El-Bekare, 185 ajet) da je to najodabraniji mjesec u hidžretskom kalendaru i da se u njemu može zaraditi najviše sevapa i najlakše se kloniti loših dijela.
O tome Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem kaže:
`Ko isposti ramazan vjerujući i nadajući se (nagradi) bit će mu oprošteni grijesi koje je do tada počinio.`
(Buhari i Muslim)  
Međutim, da bismo blagodati ramazana još više doživljeli i iskoristili , trebamo obratiti pažnju na:

1. Preispitati nijjet s kojim ulazimo u ramazan. Naime, poznato je da ljudska djala zavise od nijjeta, odnosno ispravne namjere, tako da čovjek za neko dobro djelo može dobiti nagradu od Allaha dž.š. samo ako ima ispravan nijjet, a ako ga nema, onda njegovo djelo nema vrijednosti i za njega neće dobiti nikakvu nagradu. Nijjet se ne izgovara jezikom, on se samo srcem zanijeti i odluči.
U tom smislu Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem kaže:
`Zaista se djela cijene prema namjerama i zaista će svaki čovjek dobiti ono što je naumio svojim djelom..`(Buhari i Muslim)
Zato je jako važno ispitati svoj nijjet: da li klanjam, postim, i da li obavljam ibadete u ime Allaha i radi Njegovog zadovoljstva, ili je to zbog drugih ljudi, zbog običaja, navike, itd. Ukoliko nijjet nije čist, mora se obnoviti i biti svjestan da sva dobra djela treba činiti radi Uzvišenog, jer Allahu ništa nije potrebno i ono što je naredio i ono što je zabranio je radi ljudskog dobra.

2. Učiniti tevbu, tj. potpuno očistiti dušu. Islam je veličanstven, jer čovjeku uvijek daje nadu u popravljanje stanja i uspjeh. Koliko god čovjek bio loš i koliko god da je učinio grijeha, za njega ima nade, pod uslovom da se iskreno pokaje! U više ajeta Allah dž.š. poziva ljude na pokajanje i čišćenje svoje nutrine, kao npr.:
`O vi koji vjerujete, učinite pokajanje Allahu iskreno, da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u džennetske bašće, kroz koje će rijeke teći, uveo.. ` (Et-Tahrim, 8 ajet)
Koliko se Uzvišeni obraduje tevbi samo jednog čovjeka vidi se iz poznatog hadisa u kojem Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem kaže: `Allah se više obraduje pokajanju Svoga roba, nego što bi se neko od vas obradovao pronalasku svoje izgobljene deve u pustinji bez vode i plodova!` (Buhari i Muslim)
Zbog toga kao i zbog čišćenja duše da bi mogao prihvatiti Allahove darove uz ramazan, svaki musliman trebalo bi da s nastupom ramazana učini iskrenu tevbu, tj. pokaje se za grijehe koje je prethodno počinio, zamoli Allaha za oprost i nastoji da ih više ne čini.

3. Učiti Kur`an, ali sa razumjevanjem. Ramazan je mjesec objave Kur`ana, mjesec u kojem je Uzvišeni spustio Svoju riječ ljudima da uče, izučavaju i u životu primjenjuju. Svaki musliman je inaće dužan učiti i izučavati Allahovu riječ, a naročito u mjesecu u kojem je objavljena.
Prema hadisima Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem ne bi smio proći mjesec dana a da musliman ne proući cijeli Kur`an. Onaj ko to inaće ne čini, evo prilika da počne sa tim ovog ramazana.
O vrijednosti učenja Kur`ana ima puno hadisa, a u jednom od njih stoji:
`Ko prouči jedan harf iz Allahove knjige, imat će nagradu, a nagrada se deseterostruko uvećava. Ne kažem da je `Elif-Lam-Mim`harf, `Elif`je harf, `Lam`je harf i `Mim`je harf`. (Tirmizi, hasen-sahih)
Kur`an je objavljen ne samo da bi se učio na arapskom jeziku, nego i da bi čovjek razumio ono što uči i što Uzvišeni poručuje.

4. Što više čitati hadise Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Nakon Kur`ana, najvrijednija knjiga na Zemlji je zbirka hadisa, jer su u njoj navedene riječi najodabranijeg Allahovog stvorenja, Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem.
Njegove riječi su drugi izvor islama, te ,nakon Kur`ana najbolji prikaz u njegovom životu. O obavezi slijeđenja poslanikovog sunneta
Uzvišeni kaže:
`Reci: `Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!`` (Alu `Imran, 31 ajet)

Zato onaj ko želi uspjeh i sreću na oba svijeta treba imati stalni kontakt sa hadisima, a naročito u mubarek mjesecu ramazanu.
Pomoću hadisa čovjek bolje spoznaje svijet koji ga okružuje, bolje shvata Allahovu poruku, budući da je hadisi tumač, i lakše prolazi kroz iskušenja i probleme u životu. Kur`an je višeg stila i na nekim mjestima teško ga je shvatiti, al su zato hadisi jednostavniji i lakše ih čovjek može usvojiti i primjeniti u svome životu.

5. Okoristiti se čitanjem islamske literature. Posljednjih godina na bosanskom jeziku izdat je veliki broj islamskih knjiga i u njima je sadržano blago za čovjeka.
Zato ih treba više čitati, naročito uz ramazan, jer je to period kada su ljudske duše najčistije i kada su šejtani sputani, pa se njihova poruka može najlakše usvojiti.
Ne treba zaboraviti da je islam vjera nauke i knjige, da prve riječi objavljene u Kur`anu potiču na čitanje i izučavanje, te da onoga ko cijeni nauku Allah pomaže i uzdiže ga na više stepene još na ovom svijetu. Dok su muslimani imali ispravan odnos prema nauci bili su prvi u svijetu!

6. Što više klanjati nafilu namaz. Nafila namaz, baš zato što je dobrovoljna i što čovjek ne mora izvršavati, ali to čini drage volje, kod Allaha je posebno cijenjena i On za nju daje veliku nagradu. Ona je potreba ljudima, uz nju se duševno smire i psihički opuste, uz nju duhovno i imanski jačaju i spremniji su za izazove koji ih očekuju. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem kao naš uzor, znatan dio noći provodio je u noćnoj nafili, često je klanjao duha-namaz, istiharu, itd.

7. Sjećati se Uzvišenog čineći zikr. Čovjek je po svojoj prirodi ograničen i slab, a snagu crpi iz veze sa svojim Stvoriteljam. Zato je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stalno bio u vezi s Njim, čineći zikr.  On je u svim momentima činio zikr, odnosno veličao Allaha, zahvaljivao Mu i od Njeg tražio pomoć: prilikom buđenja i ustajanja, u vrijeme izlaska i ulaska u kuću, prilikom smjene dana i noći, kada je bio svjedokom neke prirodne pojave, kada bi počinjao neki posao,...sve do lijeganja u postelju. Ugledajući se na njega trebalo bi da i mi tražimo duševni smiraj i snagu u učenju zikra koji je i on učio, naročito u mjesecu ramazanu.
O vrijednosti zikra Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao je puno hadisa, među kojima je i ovaj:`Primjer onoga koji čini zikr (spominjanje) svoga Gospodara i onoga koji Ga ne spominje je primjer živog i mrtvog.
(Muslim, Buhari)


8. Obraćati se dovom Allahu dž.š.
U Kur`anu Uzvišeni poručuje ljudima: `Zovite Me i Ja ću vam se odazvati!` (Gafr, 60 ajet)
Dova je sastavni dio zikra i Muhammed, s.a.v.s. se često Uzvišenom obraćao učenjem raznih dova. Koliko je dova važna vidi se iz hadisa u kojem stoji da jedino dova može izmjeniti ono što je određeno čovjeku! (Ahmed, Tirmizi)
Poslanik, s.a.v.s. nam je ostavio u amanet veliki broj dova, pa bismo morali njima davati prednost u odnosu na druge dove, naročito ako nisu utemeljene na ajetima i hadisima.
U jednom hadisu navodi se da je Poslanik, s.a.v.s.,
najčešću učio ovu dovu:
`Gospodaru moj, podari nam dobro na ovom i na budućem svijetu i sačuvaj nas džehennemske kazne!` (Buhari i Muslim)

Takodjer, učio je i slj. dovu:
`Gospodaru moj, zaštiti me od nemoći i lijenosti, škrtosti i duboke starosti i kazne u kaburu! Gospodaru moj, dušu mi nadahni bogobojaznošću i od grijeha očisti, jer samo je Ti od grijeha možeš očistiti – Ti si njen zaštitnik i njeno utočište! Gospodaru moj, utječem Ti se od beskorisnog znanja, nepokornog srca, nezasite duše i dove koju ti ne primaš!`(Muslim)
Kada je Ummi Selema, jedna od njegovih supruga, upitana koju je dovu najčešće učio dok je bio kod nje, ona je rekla da je to bila slj. dova: `O Ti koji vladaš srcima, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!` (Tirmizi, hasen)
Nažalost, zna se desiti da počesto tražimo pomoć od raznih institucija i pojedinaca a zaboravljamo je zatražiti od Onoga koji sve može, sve zna i svim upravlja!
InšaAllah sjetimo se uputiti dovu za popravak stanja muslimana u svijetu, posebno za muslimane čije je stanje najteže.

9. Tragati na noću Lejletul-kadr. Najodabranija od svih noći u toku cijele godine jeste Lejletul-kadr, u kojoj je Kur`an spušten iz Levhi-mahfuza na najniže nebo, odakle je dvadeset tri godine postepeno objavljivan Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem. Kolika je njena vrijednost najbolje govori sam Kur`an:
`Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci.`(El-Kadr, 3 ajet) što znaći da je ibadet u njoj vrijedniji od ibadeta hiljadu mjeseci u kojoj nema te noći, odnosno od ibadeta u dužini preko 83 godine! Iz navedenog se vidi koliko je ta noć značajna, pa treba da tragamo za njom i maksimalno budemo u ibadetu, odnosno u pokornosti Uzvišenom Allahu, tražeći tu noć.
Međutim, Allahova je mudrost da Poslanik, s.a.v.s. ashabima nije otkrio koja je to noć, nego je u jednom hadisu rekao da je traže u noćima zadnje trećine ramazana, a u drugom je rekao:
„Tražite Lejletul-kadr u nepranim noćima zadnjih deset dana ramazana!“ (Buhari)
Dakle, namjerno nam nije otkriveno kada je ta noć, da se ljudi ne bi oslonili na to i tu noć provodili u ibadetu a ostale zapostavljali. Naprotiv, onaj ko hoće blagodati te noći treba svih deset zadnjih noći, (posebno nepranih) provesti što više u ibadetu, kako bi na taj naćin bio siguran da je ibadetio u toj odabranoj noći. Što se tiće posebne dove za tu noć, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem je preporučio da se uči sljedeća:
`Allahumme, inneke `afuvvun, tuhibbul-`afve, fa`fu `anni!` (Allahu, Ti si onaj koji prašta, voliš da praštaš, pa mi oprosti!)
(Tirmizi, hasen-sahih)


10. Ustajti na sehur i požurivati sa iftarom. Ima ljudi koji, iz raznih razloga, ne ustaju na sehur, nego poste od odlaska u postelju. Takav postupak nije zabranjen, ali jeste pokuđen, pa bih trebalo da se potrudimo da ustajemo na sehur, kada god to možemo, te da jedemo do pred samu zoru, kako se to traži u hadisima. O vrijednosti ustajanja na sehur Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao:
`Ustajte na sehur, jer je u sehuru zaista berićet!` (Buhari i Muslim)
Isto tako,  kao znak zahvalnosti Uzvišenom na blogodati koju nam daje, treba odmah iftariti, čim nastupi akšamsko vrijeme, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao:
`Ljudi će biti u dobru, sve dok budu žurili sa iftarom.`(Buhari i Muslim)
Tako gdje su zajednički iftari pa se oduži sa jelom, zbog čega se akšam kasno klanja, treba uvesti u praksu da se iftari sa malo hrane, npr. sa hurmama i vodom, pa nastaviti sa jelom nakon klanjanja akšam-namaza.
Takodjer ne treba pretjerivati u hrani:
`I jedite i pijte, ali ne pretjerujte! On ne voli one koji pretjeruju.` (El-A`raf, 31 ajet)
Ramazan je prilika za imanski i duhovni preporod, ali isto tako i za odmor i obnovu organizma, pa treba izbjegavati prejedanje i luksuz u hrani.

11. Truditi se da se ne umanji efekat na poslu. Ako se bez problema može izostaviti skraćeno radno vrijeme u toku ramazana, to treba uraditi. Ali, ako je posao takav da se mora raditi puno radno vrijeme, onda se vijernik treba potruditi da post ne bude razlogom njegove smanjene efikasnosti na poslu. Naprotiv, on treba i drugima da pokaže da se i uz post može kvalitetno obavljati posao. Činjenica je da je to teže, ali je zato i nagrada velika, jer hadisi govore o sedamdeset puta većoj nagradi uz ramazan odnose se i na hairli posao, a ne samo na ibadet u užem smislu te riječi!

12. Davati sadaku i zekat, te ciniti općekorisna djela. Sadaka se daje tokom cijele godine, ali je najveći sevap uz ramazan, pa je zato i sam Poslanik sallallahu aeljhi ve sellem, iako je inaće bio darežljiv, najdarežljiviji bio uz ramazan – naroćito u zadnjoj trećini. Zekat se daje jednom u toku godine, a pošto je za sva dobra djela nagrada daleko najveća uz ramazan, oni koji su dužni davati zekat trebalo bi da ti učine u tom mjesecu. Isto tako, uvećana nagrada u toku ramazana odnosi se na sve hairli djela, pa bi u tom mjesecu trebalo raditi općekorisna djela, kao što je: pomirivanje zavađenih, održavanje rodbinskih veza, posjeta bolesnicima, pomaganje siromašnih, akcije od zajedničkog interesa, itd..

13. Kloniti se ogovaranja, laži, nepravde i ostalih harama. Svako dobro djelo koje radimo, pa tako i post, može biti pokvareno ukoliko se ne čuvamo harama i onoga što kvari dobra djela. Tako se može desiti da neko isposti cijeli ramazan ali od tog posta nemadne ništa, jer je npr. ogovarao ili lagao. U tom smislu Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem kaže: `
Ko ne napusti ružan govor i postupke po njemu, Allahu nije potrebno ni da napušta jelo i piće!` (Buhari)
Zato ukoliko želimo da nam budu primljeni: post, namaz, zikr i ostala dobra djela uz ramazan, moramo dobro paziti da ih ne uprljamo bilo kakvim haramima, a naročito: ogovaranjem, psovkom, prevarom, nepravdom, neposlušnosti prema roditeljima, ohološću, haram zaradom, itd..

Molimo Uzvišenog Allaha da nas učvrsti na pravom putu, da budemo svjesni vrijednosti mubarek mjeseca ramazana i da dane ramazana provedemo na najbolji način, te da tako steknemo Njegovo zadovoljstvo i na ovom svijetu i na ahiretu!
Allahumme amin
...........................
Bujrum, procitajte 40 hadisa o Ramazanu, na blogu kod naše sestre Bismillah
na http://muslimanka.blogger.ba/

Allah dž.š. da je nagradi svakim hajrom i dobrom na dunja i ahiretu, amin Ja Rabbi
EsSelamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu  

03.09.2007.

Namaz je podjeljen između Mene i Mog roba

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim

Ebu Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
Ko u namazu ne prouči Fatihu, namaz mu nije potpun – ponovivši tri puta riječi nije potpun.
Upitaše Ebu Hurejreta: - A šta kada klanjamo za imamom?
Prouči Fatihu u sebi, jer čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem kada je rekao:
Uzvišeni Allah kaže: Namaz je podijeljen između Mene i Mog roba, i njemu pripada sve što zamoli.

Kada kaže Hvala Allahu, Gospodaru svjetova,
Allah odgovori: Moj rob Mi se zahvaljuje;

Kada kaže Milostivom Samilosnom
Allah odgovori: Moj rob Me hvali;

kada kaže Vladaru Sudnjeg dana,
Allah odgovori: Moj rob Me uzvisuje;

kada kaže Tebi robujemo i od Tebe pomoć tražimo,
Allah odgovori: Ovo je između Mene i Mog roba, i njemu pripada ono što traži,

kada kaže Uputi nas na pravi put, na put onih kojima si blagodat Svoju darovao, a ne na put onih na koje si se rasrdio, niti onih koji su zalutali,
Allah odgovori: Ovo pripada Mome robu, i njemu ću dati ono što zamoli!


Muslim (Malik, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ibn Madždže)

Alejhisselam
<< 09/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


Upoznajmo Allahovog Miljenika sallallahu alejhi ve sellem
Vrline Allahovog Poslanika(Eš-šemailu-l-muhammedijje)-Imami Tirmizije
Izgled I dio
Izgled II dio
Odgoj i život
Ishrana
Ponašanje
Ibadeti
Skromnost i moral
Starost,smrt
............
Lik Muhammeda a.s. I, II i III dio
Značaj Poslanika a.s.
Dužnosti prema Poslaniku a.s.
Poslanik svih poslanika
Islam
Ummet Poslanika a.s.
Mudžiza Kur`an
Ashabi
Vjernici
Zajednička svojstva svih Vjerovjesnika
Poslanikov testament sa Arefata
Prva hutba Muhammeda a.s.
Lijepa Allahova Imena
Pozitivan pogled
Poruke Alejhisselamovog života I,II,III,IV dio,Silazak objave
Čovjek najvećeg strpljenja
ISRA I MI'RADŽ
Najbolji uzor
Silazak objave
Pećina Hira-slike
Ibadet razmišljanja
opis abdesta Allahovog Poslanika s.a.v.s.
VRIJEDNOST DANA AREFATA
Mekka
Mekka grad mira, selama, hodočašća i dove samo Njemu

Važnost žene
Brak zarad Allaha dž.š.
Hatidža r.a.
Hazreti Aiša r.a.
Fatima Ez-Zehra
Fatima r.a.
Muhammedov a.s. odnos prema voljenoj Hatidži r.a.
Ljubav prema Allahovom Poslaniku s.a.v.s.
Plemenit moral
Sabur Ejuba alejhisselama
Hutba hazreti Alije

DOVE
Pejgamberove a.s. dove
Pejgamberove a.s. dove II
Pejgamberove a.s. dove III
Pejgamberove a.s. dove IV
Dova
DOVA
Dova je ibadet
Sretniji i trajniji životni put (Kudsi hadis)
Hadisi
Hadisi
Kudsi hadis
Kudsi hadis
hadis
Kudsi hadisi
Kudsi hadis

Važna pitanja
Ili je bolje znati, ili imati?
Pet Džibrailovih oporuka
Ne budi tužan, Allah je s tobom
Sadaka
Istrajnost na pravom putu
Ajeti koji inspirišu
La illahe illallah
Prijatelji Bismillahi
Značaj prijateljstva
Koraci ka Allahu dž.š.
Povezanost Rabba i čovjeka
Hadisi o pokajanju
Uvjeti iskrenog pokajanja
La illahe illAllah
Allahovo dž.š. zadovoljstvo
SubhanAllahi
Bismillahi
Tevekkul
Poslanica bolesnima
Ko je najsretnija osoba?
Džamije
Sabur
El-Kewser
Dobro djelo
Šta je bogatstvo?
Alejhisselam o braku
O lijepom postupanju sa ženama i preporukama prema njima..
Ovom me naučio život I,II dio
Ključ
Pripazi na..
Skupovi
Allahu ekber
Mladost
Njegova Milost obuhvata sve
Ja Rabbi
Stubovi imana-put istine
Namaz je podjeljen između Rabba i čovjeka
Blagodati Ramazana
Vaznost sadake
Sadaka za ramazan
Ya Rabbi..
Šehidi..
El-Ihlas..Iskrenost
vjernik je vrijedan pažnje
Korisno
Čista vjera kao čista voda ..
En-Nas
Želiš li?
Neke osobine Allahovih robova
Nauka
Zašto je danas svijet umoran?
I kao što je srce jedno...dovoljno je samo za jednog...bio blizu ili daleko...

Zikr
Ljubav učenja Kur`ana
8 zadataka kojim se jača iman insaAllah
Mekka
Ajeti sure Grad-Al-Balad
Sura Sazviježđa – Al-Burug
sunce
IMENA SUDNJEG DANA
Iskrenost - duša ibadeta

-DOVA
Gospodaru moj, zaštiti me od nemoći i lijenosti, škrtosti i duboke starosti i kazne u kaburu!
Gospodaru moj, dušu mi nadahni bogobojaznošću i od grijeha očisti, jer samo je Ti od grijeha možeš očistiti – Ti si njen zaštitnik i njeno utočište!

Gospodaru moj, utječem Ti se od beskorisnog znanja, nepokornog srca, nezasite duše i dove koju ti ne primaš!(Muslim)
amin ya Rabbi

Preporucujem


BROJAČ POSJETA
267790

Powered by Blogger.ba