www.SlikoMat.com

Alejhisselam

“Ti si (Muhammede), zaista, najljepše ćudi! ” (El-Kalem, 4 ajet)

21.02.2007.

Izreka Muhammeda a.s.

„Niko neće ući u džennet na osnovu svojih dobrih djela, nego samo iz milosti Uzvišenog Allaha dž.š.“

21.02.2007.

LIK MUHAMMEDA A.S. I, II i III dio

  LIK MUHAMMEDA A.S. ( I dio)
Prije 1468 hidžretskih godina ili 570 po Isau a.s. u gradu Meki od oca Abdullaha i majke Amine rođen je posljednji Allahov Vjerovjesnik – Muhammed a.s. Dolazak i misiju Ahmeda, Muhammeda a.s. nagovještavali su svi raniji vjerovjesnici.
Iako mu je otac umro prije rođenja, majka kada je imao šest godina, djed Abdu-l-Muttallib kada je imao osam godina, Muhammed a.s. nikada u životu nije obožavao idole(asname) niti je učestvovao u godišnjim svetkovinama njihovog slavljenja i veličanja.

Zar nisi siroče bio, pa ti On utočište pružio, i za pravu vjeru nisi znao, pa te je na pravi put uputio, i siromah si bio, pa te je imućnim učinio?!“

(Kur`an, ed-Duha, 6-8)

Prema njegovom kazivanju, čak su mu čudna stvorenja (ustvari meleki) zabranjivali učešće na tim svečanostima. Kao što nikada u životu nije bio idolopoklonik niti kafir, Muhammed a.s. nikada se u žovotu također nije bavio kockom, hazardnim igrama, vračanjem, gatanjem, proricanjem sudbine niti bacanjem strelica, a nije konzumirao ni alkoholna pića. Nikada nije psovao, niti bio grub, nije lagao niti je smutnju i potvoru među narodom širio. Nikada nije ismijavao, vrijeđao, kudio, ponižavao i potcjenjivao ljude niti im je ružne i pogrdne nadimke davao. Kao što nikad nije ogovarao niti klevetao (gibetio) ljude, tako nije prenosio ni tuđe riječi niti je istraživao tuđe, pogotovo fizičke mahane i slabosti. Nikada se nije bavio bludom, krađom, otimačinom, nasiljem i lažnom zakletvom. Po Allahovoj odredbi i milosti bio je, kao uzor svim svjetovima i svim ljudima, sačuvan od svih zabluda i predrasuda ondašnje poganske Meke.

LIK MUHAMMEDA A.S. II dio

Iako je imao tri sina: Kasima, Tahira i Ibrahima, i četiri kćeri: Rukajju, Ummi Kulsum, Zejneb i Fatimu, nikada nije ni pomislio, a kamoli zakopao živo žensko dijete u pijesak, kao što su to radili njegovi savremenici.

Historičari kada opisuju Muhammeda a.s. počevši od Ibnu Ishaka prako Ibnu Hišama, ističu da je imao veoma blago i prijatno lice, crne i žive oći pokrivene dugim trepavicama, kosa mu je bila crna i pomalo kovrčasta. Nosio je bradu. Imao je pravilna usta i bijele, lijepo razmaknute zube. Na donjoj usni imao je mali mladež. Vrat mu je bio lijepo sveden i zaobljen, glava krupna, a čelo vedro i visoko. Imao je jak i malo orlovski nos te fino svijene i crne obrve, koje je rastvaljala jedna žila što je išla sredinom čela, a koja je uvijek pri kakvom uzbuđenju nabrekla. Bio je dobro razvijenih grudi i srednjeg rasta.

Kretao se dostojanstveno i pouzdano. Cjelokupna mu je pojava zračila snagom, a u isto vrijeme blagošću i dobrotom. Pred smrt je, uprkos šezdeset godina, u kosi imao svega dvadesetak bijelih dlaka, i u bradi tek nekoliko.

Ljude koji su o njemu čuli, pa ga prvi put vidjeli obuzimao je s početka strah, ali što su više s njim bivali i govorili, sve su se više oslobađali, voljeli ga i poštovali. Imao je običaj rukovati se, ali ne i ljubiti se. Kada bi gdje išao među svijet, nije dopuštao da se pred njim ustaje na noge. Uvijek je znao sačuvati prisebnost i nikada nije prenagljivao.

U jelu i odijevanju bio je skroman i vrlo jednostavan, ali uvijek bi se počešljao, turban poravnao, odijelo očetkao i namirisao se. Uza se je, van kuće, nosio ogledalo, češalj i misvak za zube. Kada bi petkom išao u džamiju, oblačio bi svečano džube. Radio je sam sve svoje poslove. Volio je djecu, poštovao starije, uvažavao žene i pomagao nesretne i siromašne. Vodio je brigu o jetimima.

LIK MUHAMMEDA A.S. III dio
Snagu, odlučnost i hrabrost Poslanik je posebno iskazao kada je bila u pitanju vjerovjesnička misija prenošenja i javnog širenja islama. Kada mu se, usljed stalnih pritisaka i prijetnji mušrika, obraća amidža Ebu Talib s molbom da malo popusti u misiji, Muhammed a.s. odgovara:

Zar me se i ti, amidža odričeš?! Kunem ti se Onim Kojemu duša moja pripada, i da mi podare Sunce u desnu, a Mjesec u lijevu ruku, ne bih se odrekao svoje misije, pa ako me čak i ti napustiš, ostaje mi Allah, moj Gospodar, a On mi je dovoljan.

Istu principijelnost i neustrožnost, koju samo vjera u Allaha daruje, Poslanik potvrđuje kada mu se obraća Utbe ibn Rebi`a, u ime grada i građana Meke, da prekine svoju vjerovjesničku misiju:

Muhammede, poznajemo te oduvijek kao razumna, dobra i milostiva čovjeka. Nikome nisi nikada zlo učinio. Ne trebam ti kazati koliku su pometnju tvoje propovjedi u javnost unijele. Iskreno mi reci šta smjeraš i čemu sve to? Želiš li možda novca? Jamčim ti da će ti grad skupiti koliko tražiš. Hoćeš li žena? Uzmi najljepše djevojke u gradu  i budi uvjeren da ćemo ti dati za pravo. Hočeš li da te postavimo na čelo vlade? Spremni smo te birati za svog poglavara, ali pod jednim uslovom: ne diraj u našu vjeru i duševnu osjetljivost i ne govori da su naši idoli i svi mi koji ih poštujemo, pa čak i naši preci, osuđeni na vječiti oganj pakla. Ako se osječaš bolesnim, naći ćemo ti najbolje iscjelitelje duha i tijela. Ali, zaista ne trpimo nemire i trvenja u krilu nšeg društva i našeg grada.

 

Kao što je Allah dž.š., učinio Muhammeda a.s., ogledalom muslimana, tako je i muslimane učinio ogledalom drugim ljudima. Danas Bošnjacima muslimanima diljem svijeta, kao što je Utbe ibn Rebi`a Muhammedu a.s., nude sve ljepote i blagodati pod jednim jedinim uvjetom: da se odreknu islama i muslimana i asimiliraju se u druge narode. Odgovor je na ove izazove samo onaj Poslanikov. Na sve ponude Utbe ibn Rebi`e Poslanik je umjesto bilo kakvog odgovora proučio trinaest ajeta iz sure Fussilet. Dakle, Bošnjaci muslimani, još čvršće uz Kur`an i Poslanikov sunnet!

Muhammed a.s. pozivao je na Allahov put mudro, strpljivo, oprezno i najljepšim savjetima i primjerima. Ljudi su ga voljeli i poštovali, a nisu ga se bojali. Nikada tuđe slabosti nije pretvarao u svoje vrline. Prvo je bio pravedan i pravičan prema sebi, svojoj porodici i rodbini, pa onda prema drugim ljudima.
   


Alejhisselam
<< 02/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728


Upoznajmo Allahovog Miljenika sallallahu alejhi ve sellem
Vrline Allahovog Poslanika(Eš-šemailu-l-muhammedijje)-Imami Tirmizije
Izgled I dio
Izgled II dio
Odgoj i život
Ishrana
Ponašanje
Ibadeti
Skromnost i moral
Starost,smrt
............
Lik Muhammeda a.s. I, II i III dio
Značaj Poslanika a.s.
Dužnosti prema Poslaniku a.s.
Poslanik svih poslanika
Islam
Ummet Poslanika a.s.
Mudžiza Kur`an
Ashabi
Vjernici
Zajednička svojstva svih Vjerovjesnika
Poslanikov testament sa Arefata
Prva hutba Muhammeda a.s.
Lijepa Allahova Imena
Pozitivan pogled
Poruke Alejhisselamovog života I,II,III,IV dio,Silazak objave
Čovjek najvećeg strpljenja
ISRA I MI'RADŽ
Najbolji uzor
Silazak objave
Pećina Hira-slike
Ibadet razmišljanja
opis abdesta Allahovog Poslanika s.a.v.s.
VRIJEDNOST DANA AREFATA
Mekka
Mekka grad mira, selama, hodočašća i dove samo Njemu

Važnost žene
Brak zarad Allaha dž.š.
Hatidža r.a.
Hazreti Aiša r.a.
Fatima Ez-Zehra
Fatima r.a.
Muhammedov a.s. odnos prema voljenoj Hatidži r.a.
Ljubav prema Allahovom Poslaniku s.a.v.s.
Plemenit moral
Sabur Ejuba alejhisselama
Hutba hazreti Alije

DOVE
Pejgamberove a.s. dove
Pejgamberove a.s. dove II
Pejgamberove a.s. dove III
Pejgamberove a.s. dove IV
Dova
DOVA
Dova je ibadet
Sretniji i trajniji životni put (Kudsi hadis)
Hadisi
Hadisi
Kudsi hadis
Kudsi hadis
hadis
Kudsi hadisi
Kudsi hadis

Važna pitanja
Ili je bolje znati, ili imati?
Pet Džibrailovih oporuka
Ne budi tužan, Allah je s tobom
Sadaka
Istrajnost na pravom putu
Ajeti koji inspirišu
La illahe illallah
Prijatelji Bismillahi
Značaj prijateljstva
Koraci ka Allahu dž.š.
Povezanost Rabba i čovjeka
Hadisi o pokajanju
Uvjeti iskrenog pokajanja
La illahe illAllah
Allahovo dž.š. zadovoljstvo
SubhanAllahi
Bismillahi
Tevekkul
Poslanica bolesnima
Ko je najsretnija osoba?
Džamije
Sabur
El-Kewser
Dobro djelo
Šta je bogatstvo?
Alejhisselam o braku
O lijepom postupanju sa ženama i preporukama prema njima..
Ovom me naučio život I,II dio
Ključ
Pripazi na..
Skupovi
Allahu ekber
Mladost
Njegova Milost obuhvata sve
Ja Rabbi
Stubovi imana-put istine
Namaz je podjeljen između Rabba i čovjeka
Blagodati Ramazana
Vaznost sadake
Sadaka za ramazan
Ya Rabbi..
Šehidi..
El-Ihlas..Iskrenost
vjernik je vrijedan pažnje
Korisno
Čista vjera kao čista voda ..
En-Nas
Želiš li?
Neke osobine Allahovih robova
Nauka
Zašto je danas svijet umoran?
I kao što je srce jedno...dovoljno je samo za jednog...bio blizu ili daleko...

Zikr
Ljubav učenja Kur`ana
8 zadataka kojim se jača iman insaAllah
Mekka
Ajeti sure Grad-Al-Balad
Sura Sazviježđa – Al-Burug
sunce
IMENA SUDNJEG DANA
Iskrenost - duša ibadeta

-DOVA
Gospodaru moj, zaštiti me od nemoći i lijenosti, škrtosti i duboke starosti i kazne u kaburu!
Gospodaru moj, dušu mi nadahni bogobojaznošću i od grijeha očisti, jer samo je Ti od grijeha možeš očistiti – Ti si njen zaštitnik i njeno utočište!

Gospodaru moj, utječem Ti se od beskorisnog znanja, nepokornog srca, nezasite duše i dove koju ti ne primaš!(Muslim)
amin ya Rabbi

Preporucujem


BROJAČ POSJETA
267788

Powered by Blogger.ba